Vandra på Kinnekulle!

Kinnekulle har i århundraden lockat besökare som sökt lugnet och fantastiska naturupplevelser. Det bästa sättet att uppleva Kinnekulles natur är självfallet till fots, då man kan vandra i sin egen takt, njuta av grönskan och fågelsången.

På Kinnekulle finns en mängd vandringsleder som slingrar sig förbi vattenfall, utsiktsplatser, Vänerstranden, ängar och kulturminnen. Kom och upplev Kinnekulle du med!

 

Om att vandra på Kinnekulle

Att komma igång att vandra på Kinnekulle är enkelt. Kinnekulle vandringled är en 45 km lång fristående led runt Kinnekulle vid Vänern. Den är väl markerad och lättvandrad samt har även fem kortare promenadalternativ (2-7,5 km).

Kinnekulle kan upptäckas på egen hand men guidade vandringar och resepaket finns tillgängliga. Längs leden finns fyra vindskydd, samt ett flertal rastplatser med bänkar och bord. Det finns även ett flertal källor där friskt vatten kan hämtas. Matställen, boendealternativ och andra faciliteter finns i närheten av vandringsleden, likaså en hel del sevärdheter.

Tänk på att delar av Kinnekulle är naturreservat!

Kinnekulleleden

Vill man se de mest intressanta platserna på Kinnekulle är en vandring på Kinnekulleleden ett bra tips. Leden är 45 kilometer lång och skulle man föredra att åka bil är det lätt att parkera vid de flesta av "Kullens" historiska platser.

Bästa utgångspunkten när man skall gå leden är vid restaurang Kinnekullegården uppe på Högkullen. Två dygn måste man nog ta på sig för att ta sig runt hela leden i lagom tempo. Det finns vindskydd uppbyggda på flera av de mest intressantaste platserna, vilka även kan användas för övernattning för dem som vill sova i det "fria".

Går man söderut från Högkullen kommer man efter 5-6 kilometer till Österplana vall, som ligger på Kullens kalkstenslager, där finns det många blommor att beskåda, även en och annan orkidé, växtligheten är i detta område speciell och säregen.

Martorpsfallet ligger ytterligare en bit söder ut och är en de platser som varmt rekommenderas för ett besök längs Kinnekulleleden. Från parkeringen och fram till fallet är det ca två kilometer och man får verkligen njuta av en vacker natur längst leden och när man kommit fram till de stora bergsformationerna.

Ett annat populärt vandringsmål är Lasse i bergets grotta, som ligger ca två kilometer väster om Husaby kyrka. Lasse var en speciell man som en tid bodde här tillsammans med sin fru Inga. Han var jägare och naturmänniska och tog sig ofta friheten att jaga på alla närliggande jaktområden. Det var inga markägare som vågade göra något åt hans intrång eftersom han då tog fram sitt gevär. Lasse blev redan legend under sin livstid.

Fortsätter man på leden och går i västlig riktning passerar man efter några kilometer Jerneklev, och efter ytterligare en bit går man längs med Kinnekulles västra sida med delvis vacker utsikt över Vänern. På sin väg mot Hällekis passerar man bland annat Blomberg, Västerplana äng, Hjälmsäter och Hökastaden för att därefter komma till Råbäcks kalkgruva, där brändes kalk från mitten på 1800-talet fram till 1958. Kalken användes bland annat till byggandet av en del av Kinnekulles kyrkor.

Vidare fortsätter leden ner till Råbäcks hamn, här transporterades förr i tiden kalken i vagnar på den gamla banvallen ner till hamnen där det sen skeppades ut med skutor. Här ligger också Råbäcks mekaniska stenhuggeri.

Nästa stopp kan man göra i Munkängarna, leden passerar ovanför Mörkeklevsgrottan inne i naturreservatet och fortsätter bort till fiskesjön i Cementas gamla kalkbrott. Vidare ner mot Hellekis egendom, förbi Hellekis Camping och ut på udden. Att sitta här en ljum sommarkväll och se på solnedgången är en underbar upplevelse.

Efter att ha njutit Vänerns svallande vågor är det dags att gå uppför berget och tillbaka till Högkullen. Väl uppe på toppen väntar utsiktstornet med en fantastisk vy över Kinnekullebygden och siluetterna av Billingen, Ålleberg och Mösseberg. Väl tillbaka vid Kinnekullegården sitter det nog bra med en stärkande middag och en läskande dryck som avslutning på vandringen runt Kinnekulle.

Guidningar

Varje säsong så ordnas tre pligrimsvandringar med ledare. Vandringarna tar en dag. Generellt anordnas de sista söndagen i månaden. För mer information se Svenska Kyrkans hemsida.

Kreativt Avstamp anordnar resepaket med aktiviteter för par och grupper, bland annat vandring eller ridning på Kinnekulle med guide. Sedan 2012 erbjuder de även guidade vandringar med certifierad biosfärsguide. Mer om det finns att läsa här

Pilgrimsleden

De senaste åren har allt fler människor börjat pilgrimsvandra. Det handlar både om att få göra den yttre vandringen och att få uppleva naturen. Men det handlar även om att få göra en inre vandring. På Kinnekulle kan man följa någon av de pilgrimsleder som iordninggjorts.

Husaby-Forshem
En eller tvådagarsvandring: Deletappen över Kinnekulle är 19 km lång och är utmärkt med S:t Olofskorset. Man kan vandra leden i bägge riktningar. Mer material inför vandringen finner du i Husaby kyrka och Forshems kyrka. Det finns också ett pilgrimspass som du kan stämpla vid framkomsten. Passet är gratis och gäller även delsträckan Gudhem-Varnhem- Kungslena. Mer information om Husaby-Forshem leden med karta finns att ladda ner här

Husaby-Källby
Sommaren 2011 invigdes en ny Pilgrimssträcka på Kinnekulle. Sträckan går från Husaby till Källby.

Husaby-Skara
Man vandrar från Husaby källa mot Flyhov, genom Göttorpsskogen, förbi Skälvums kyrka, genom Skälvumsskogen till Ova kyrka, föbi Mariedals slott, via Sörboledens lummiga dalgång, vidare mot Myråsen och via Sommargården Planteringen till Skara.

Pilgrimsvandra tillsammans!
Varje måndag kväll under sommaren anordnar Götene pastorat kortare pilgrimsvandringar som kommer vara mellan 2-6 km långa. Startplats under juni är Forshems kyrka. Startplats under juli är Husaby kyrka och startplats under augusti är Källby pastoratsgård. Vandringarna påbörjas 18:00. Mer information finns här.

Kortare Rundor

Start från Kinnekullegården
Gå till utsiktstornet, fortsätt utmed branten söderut till en mast, gå ned för trappan, förbi en stuga och vidare nedför backen vid Stora Salen, håll till vänster efter Salen, följ vandringsleden tillbaka till restaurangen. Ca 3 km/1,5 tim inkl fikapaus. Du kan också ta en kortare runda genom att vid masten ta till vänster och vidare till trappan som går ned till restaurangen vid slalombacken. Ca 2 km/1 tim.

Start från Hellekis Säteri
Följ vandringsleden ner mot Hellekis hamn. Fortsatt på leden och ta vägen till höger tillbaka till Hellekis Säteri. Ca 3,5 km/1,5 tim inkl fikapaus.

Start från Råbäcks Station
Vandra upp mot Munkängarna och följ vandringsleden förbi Hellekis Säteri och Hellekis hamn, fortsatt sedan på vägen utmed Vänerstranden till Hällekis samhälle och ta tåget tillbaka från Hällekis station. Ca 7,5 km/2,5 tim inkl. fikapaus.

Start från Blombergs Station
Följ vägen till Blombergs hamn, fortsatt norrut till Blombergs badplats och vidare utmed stranden förbi villastaden och uppfor klevkanten i öster. Anslut här till vandringsleden och följ den söderut tillbaka till Blombergs station. Ca 4 km/1,5 tim inkl fikapaus.

Västerplanaleden
Gå från rastplatsen mellan Husaby och Västerplana. Följ vandringsleden förbi Blombergs säteri och Loftarebackens utsiktsplats, gå utmed rödstenskleven, den markanta kalkstensbranten i öster, anslut till vandringsleden vid Martorpsfallen och gå vidare tillbaka till parkeringsplatsen. Ca 6 km/2 tim inkl fikapaus.

NY! Stenbrottsleden
Den nya stenbrottsleden utgår från fiket Sjöutsikten Kinnekulle (utsiktplatsen mellan Medelplana och Hällekis) och slutar vid stora stenbrottet. Därifrån kan man även ta avstickare mot Munkängarna.

 

Biosfärområdets Leder

Den 2 juni 2010 utsåg Unesco Vänerskärgården med Kinnekulle till biosfärområde. Våren 2012 invigde man så väl cykel som vandringsleder som går över Kinnekulle och som kopplar samman hela biosfärområdet.

Så väl biosfärcykelleden som biosfärvandringsleden går från Lidköping till Mariestad. Lederna följer även till viss del Kinnekullebanan så att man kan välja att bara vandra eller cykla delar av sträckan.

För mer information kring biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle, besök biosfärprojektets hemsida här.