Vanliga Frågor

Det är tydligt att det finns ett stort intresse för Kinnekulle för vi får hela tiden in massor av frågor! Här har vi samlar de vanligaste frågorna och svarat så bra vi kan på dem.

Har ni någon fråga som ni inte hittar svaret på här så tveka inte att kontakta oss!

 

Frågor och Svar

Klicka på frågorna för svar

Vad är det för svårighetsgrad på lederna?
Svårighetsgraden varierar längs leden men generellt är den lättvandrad. Uppe på högkullen finns en del etapper som är lite brantare. Stora delar av leden är enkla stigar med lite stenar och rötter så ha det i åtanke.
Kan man ha med hund?
Hundar är väldigt välkomna att följa med på vandring, men det rekommenderas att ha hunden kopplad då det finns mycket vilda djur och intressant dofter längs leden som lätt kan göra att hunden sticker iväg.
Kan man ha med barnvagn?
Tyvärr så är generellt vandringsleden inte så anpassad för barnvagn. Vissa delar kan nog fungera med vagn, men överlag så kan det vara lite svårt då stigarna kan vara smala och ojämna.

Exempel på fina delar som fungerar bra med barnvagn är:
- Munkängarna
- Österplana-Törnsäter (pilgrimsleden)
- Högkullen-Salen
Kan/får man cykla längs leden?
Självklart får man cykla längs leden, det är flera besökare som gör det. Precis som med vandrare så gäller dock att vara extra försiktig längs de delar där det är naturreservat samt att visa hänsyn för övriga längs leden.

Det har under tidigare år förekommit fall där naturreservat kring leden blivit uppkörda när det varit vått i markerna. Men leden är självfallet till för alla så länge man visar hänsyn för naturen och varandra, oavsett om man tar sig runt till fots, cykel eller häst.
Finns det vindskydd?
Det finns flera vindskydd längs leden. Dessa är ofta gamla stugor av väldigt enkel karaktär. De ger skydd i form av tak och väggar men har inte direkt någon inredning. En del har gamla eldstäder men dessa är generellt avstängda av säkerhetsskäl.
Finns det vatten längs lederna?
Det finns flera naturliga källor längs vägen med fantastiskt gott vatten. De flesta är utmärkta när man vandrar längs leden.
När blommar det mest på Kinnekulle?
Om man vill se blomsterprakt så rekommenderas maj-juni. Det blommar på Kinnekulle från tidig vår till sen höst, men det är då växtlivet är som rikast.
När blommar Guckusko och Ramslök?
Självklart varierar detta från år till år, men det brukar hålla sig till senare hälften av maj.
Får man använda Vandra på Kinnekulles bilder?
Man får gärna använda de bilder vi har på sidan så länge det inte står att någon annan är upphovsman.

Våra bilder och den information vi har på sidan är licensierade under Creative Commons BY-SA licens, vilket innebär att man ska skriva ut att bilderna kommer från Vandra på Kinnekulle samt att om man måste distribuera vidare bilderna med samma licens, man får alltså inte ta en bild gratis från oss för att sedan sälja den. Vill ni använda våra bilder ska även ni lägga upp dem under Creative Commons BY-SA licens.