Vanliga Frågor & Svar

Klicka på frågorna för att se svaren.

Vad är det för svårighetsgrad på lederna?
Svårighetsgraden varierar längs leden men generellt är den lättvandrad. Uppe på högkullen finns en del etapper som är lite brantare. Stora delar av leden är enkla stigar med lite stenar och rötter så ha det i åtanke.
Kan man ha med hund?
Hundar är väldigt välkomna att följa med på vandring, men det rekommenderas att ha hunden kopplad då det finns mycket vilda djur och intressant dofter längs leden som lätt kan göra att hunden sticker iväg.
Kan man ha med barnvagn?
Tyvärr så är generellt vandringsleden inte så anpassad för barnvagn. Vissa delar kan nog fungera med vagn, men överlag så kan det vara lite svårt då stigarna kan vara smala och ojämna.

Exempel på fina delar som fungerar bra med barnvagn är:
- Munkängarna
- Österplana-Törnsäter (pilgrimsleden)
- Högkullen-Salen
Kan/får man cykla längs leden?
Självklart får man cykla längs leden, det är flera besökare som gör det. Precis som med vandrare så gäller dock att vara extra försiktig längs de delar där det är naturreservat samt att visa hänsyn för övriga längs leden.

Det har under tidigare år förekommit fall där naturreservat kring leden blivit uppkörda när det varit vått i markerna. Men leden är självfallet till för alla så länge man visar hänsyn för naturen och varandra, oavsett om man tar sig runt till fots, cykel eller häst.
Finns det vindskydd?
Det finns flera vindskydd längs leden. Dessa är ofta gamla stugor av väldigt enkel karaktär. De ger skydd i form av tak och väggar men har inte direkt någon inredning. En del har gamla eldstäder men dessa är generellt avstängda av säkerhetsskäl.
Får man tälta på Kinnekulle?
Man får tälta på Kinnekulle. Som i övriga Sverige så är det Allemansrätten som gäller. Tänk dock på att vara försiktig i naturen, då stora delar av Kinnekulle är naturreservat. Tänk även på att Allemansrätten kräver att man frågar boende om lov om man tältar inom synhåll från ett boende.
Finns det vatten längs lederna?
Det finns flera naturliga källor längs vägen med fantastiskt gott vatten. De flesta är utmärkta när man vandrar längs leden.
När blommar det mest på Kinnekulle?
Om man vill se blomsterprakt så rekommenderas maj-juni. Det blommar på Kinnekulle från tidig vår till sen höst, men det är då växtlivet är som rikast.
När blommar Guckusko och Ramslök?
Självklart varierar detta från år till år, men det brukar hålla sig till senare hälften av maj.
Vart blommar Guckusko och Ramslök?
Ramslök blommar mer eller mindre över hela Kinnekulle. Bästa stället för att njuta av blomningen av Ramslök är dock Munkängarna, nära Hellekis Säteri.

Guckusko finns även den över stora delar av Kinnekulle. Bästa stället är dock i skogen kring Hjelmsäters egendom.
Vi vill gifta oss på Kinnekulle, kan ni hjälpa till?
Vad kul att ni vill gifta er här! Vi kan dock inte hjälpa på något sätt, utan administrerar bara denna webbsida. Kika gärna runt på webbsidan och få inspiration! Hittar ni något intressant så har vi länkar till det mesta och ni kan kontakta platserna direkt.
Kan man få/köpa information eller kartor från er?
Tyvärr har vi inte möjlighet att trycka och skicka något av materialet som finns på webbsidan. Kartor och broschyrer får man självklart läsa och spara, men om man vill ha utskrivet material så får man hantera det själv. Kartor och tryckta broschyrer finns att tillgå på Info Points runt om på Kinnekulle (se karta).
Får man använda Vandra på Kinnekulles bilder?
Man får gärna använda de bilder vi har på sidan så länge det inte står att någon annan är upphovsman.

Våra bilder och den information vi har på sidan är licensierade under Creative Commons BY-SA licens, vilket innebär att man ska skriva ut att bilderna kommer från Vandra på Kinnekulle samt att om man måste distribuera vidare bilderna med samma licens, man får alltså inte ta en bild gratis från oss för att sedan sälja den. Vill ni använda våra bilder ska även ni lägga upp dem under Creative Commons BY-SA licens.